2015. február 8., vasárnap

Blogspiration

Drága Látogató!

Újfent kitörő örömmel köszöntelek a Teaházon. Hatalmas kihagyással (melynek egészségügyi, és személyes okaira ma nem térnék ki) és örökös, lelombozhatatlan lelkesedéssel jelentkezem, ezúttal egy I N S P I R Á C I Ó S bejegyzéssel. A posztot az újra és újra előkerülő örökös nagy kérdés ihlette, miszerint mihez kezdjünk, ha az inspirációhiány rettegett betonfalába ütközünk, netántalán otthon felejtjük a motivációnkat, vagy egyszerűen csak kedvünket veszítjük a blog-, esetleg regényíráshoz. Tapasztalataim alapján sajnos rengeteg bloggerina, avagy írópalánta küzd ezen fenti problémák egyikével (nálam például - nagy bánatomra - mindhárom elég gyakori), tehát úgy határoztam, megosztom veletek az én inspiráció-szerzési folyamatomat. Namármost, ahány hány, annyi szokás, így nem garantálom, hogy az én tippjeimmel te is fel-felépülgetsz majd ebből az átmeneti állapotból, de remélem, ha nem is válnak be, legalább elindítanak a száz százalékos motiváltsághoz vezető úton.


ELSŐ
p   é   l   d   a

Ötlettelenség


Nem tudod, miről szóljon a következő bejegyzés? Fogalmad sincs, hogyan tovább? Blogos karriereink során talán mindannyian találtuk már magunkat ehhez hasonlatos, kényelmetlen szituációban; szerencsére azonban, mivel talán ez a legelterjedtebb, s gyakoribb probléma online köreinkben, ezt is a legegyszerűbb legyőzni.
Inspirálódj! Látogass el professzionális bloggerek oldalaira amiket több száz, vagy több ezer bejegyzés ékesít, s meríts ihletet azok hangulatából. Hagyd, hogy magával ragadjon az író pozitív, VIDÁM életszemlélete; egy 2010-es kutatás eredményei kimutatták, hogy a pozitív hozzáállással rendelkező emberek általában jóval találékonyabbak, mint azok, akik gondolatait pesszimizmus uralja, és azt hiszem, az efféle blogok szerkesztői tökéletesen értenek ahhoz, hogy kreativitásukkal, és a téma által érzett szenvedélyük kimutatásával másokra is átragasszák a lelkesedést. Én személy szerint három blogot ajánlanék figyelmetekbe, mégpedig Farkas Lívia URBAN:EVE névre hallgató weblapját (melyről a későbbiekben részletesebben is olvashattok majd a Teaházon), a Carrie Loves-ot, aminek az elmúlt két hétben sikerült belopnia magát a szívembe, valamint Zoella oldalát, ami ugyan nem kerül túl gyakran frissítésre, igen színes és kreatív, és mind személyes, mind szépséggel, mind pedig életmóddal kapcsolatos bejegyzéseket foglal magába. Amennyiben inkább vizuális típusnak vallod magad, kedvenc weboldalaimra, a WeHeartIt, Tumblr, és Pinterest nevekre hallgató jelenségekre hívnám fel a figyelmed. Az ott található művészi képek, kreatív DIY ötletetek, és érdekes receptek közt, egyszerre találok menedéket és megnyugvást, gondolkodom el, és válok motiválttá arra, hogy klaviatúrát ragadva új bejegyzésbe fogjak; nem csoda, hogy néha órákat töltök a köztük való böngészgetéssel.


MÁSODIK
p   é   l   d   a

Writer's Block

Úgy érzed, mintha az általában fürge ujjaidat, és elmédet egy áthatolhatatlan kőfal választaná el egymástól? Mintha egyik pillanatról a másikra elvesztetted volna fogalmazó-készséged? Ez kérlek szépen egy újabb igen frusztráló jelenség, ami írói blokk-ként vált ismertté. Fő okozói közé sorolható az álmatlanság, a stressz, és a nyomás, hogy az ember egy bizonyos időn belül, vagy akár azonnal bejegyzéseket, vagy egyéb szösszeneteket "gyártson", de a visszajelzés hiánya és kétségbeesett hajkurászása, és egy egyszerű feladat túlbonyolítása is szerepet játszhatnak előtűnésében. Amennyiben a fent említettek közül többre is hajlamos vagy, s mostanában úgy vetted észre, hogy napról-napra egyre kevésbé megy az írás, valószínű, hogy ezzel a problémával állsz szemben.
Relaxálj! Olvass olyan regényt, amit máskülönben nem vennél a kezdedbe, ezzel is tágítva a perspektívádat, hallgass olyan zenét, ami megnyugtat, s amitől mintha szárnyalna a lelked, aludj eleget, és verd ki a fejedből az elvárásokat, a határidőket. Ne azért ülj gép elé, mert muszáj, hanem mert SZERETNÉL, és fuss neki az áhított bejegyzésnek. Amennyiben elsőre nem jársz sikerrel, ne keseredj el, és mindenek előtt ne add fel a reményt. Ismételd meg az előbbi tevékenységeket, verd ki a fejedből az adott szösszenetet, és próbálkozz újra később. Kezdetben nincs nehezebb, mint az írói blokk legyőzése, de minél többször le sikerül bontanod azt a bizonyos gátat, ami határt szab a képzeletebnek, annál jobb és jobb leszel benne, s egy idő után olyan könnyedén meg tudod majd oldani ezt a problémát, hogy már sokkal inkább öreg barátként, mintsem állandó frusztrációért köszöntöd majd, amikor időről-időre megjelenik.

HARMADIK
p   é   l   d   a

Időhiány okozta kedvtelenség


Időhiánnyal küszködsz, viszont néha napján, amikor akad egy-két szabad perced, hirtelen elmegy a kedved az írástól? Szerintem az első és legfontosabb dolog, amit észben kell tartanod, hogy a rá való görcsölés nem oldja meg a problémát, hisz ha egy hosszabb időn keresztül kényszerítened kell magad az alkotásra, egy időn után köddé válik a szeretet, melyet anno az írás iránt éreztél, és végül nem csak egy olyan hobbit dobsz el majd magadtól, amit egykoron élveztél, hanem egy tevékenységet, amiben kiemelkedsz. Én személy szerint úgy hiszem, hogy ha az embernek nincs legalább egy teljes szabad órája, amit egy adott bejegyzés, fejezet, vagy akár blogkritika megírására fordíhat, akkor nincs is értelme belefogni az adott dologba, hisz az általában összecsapott, igénytelen munkát eredményez, olyasfélét, amit senki nem szívesen ad ki a kezei közül, és ez sokakat rettentően el tud kedvteleníteni. Az ember tudata hátuljában alapvetően ott van apró, negatív hang, de az ismétlődő kudarcnak köszönhetően szentül meg lesz győződve arról, hogy már a maga szintjét sem üti meg, mikor valójában egyszerűen csak nem fordított elég időt a művére.
Tervezz előre! A határidőnaplók igen hasznos kis füzetkék képében tetszelegnek, és hatalmas segítségére lehetnek azoknak, akik egy szigorú beosztás szerint kénytelenek élni a mindennapjaikat. Amennyiben szeretnéd, ha az írás továbbra is az életed részét képezné, gazdálkodj úgy az időddel, hogy a tanulás és/vagy munka, magánélet, sportok és hobbik, valamint egyéb tevékenységek közt heti egy-két órában elfeledkezhess a napirendedről, a számtalan teendődről, és a blogodra tudj fókuszálni. Hidd el, azonnal megjön majd hozzá a kedved tudván, hogy az írás nem vesz el időt a többi feladodtól és fordítva.

NEGYEDIK
p   é   l   d   a

Önbizalomhiány

Nem érzed elég jónak a blogod, és ez a kedvedet szegi? Bár az élet zömében élvezhető, az önbizalomhiány sok mindennek keresztbe tesz; ez alól a blogolás sem kivétel. Az elmúlt hetekben, hónapokban, mi több, években rá kellett döbbenjek, hogy az emberek túlnyomó többségének voltak, vannak, és/vagy lesznek problémáik önnön maguk megbecsülésével. Bár ez egyeseket szinte alig korlátoz, míg másoknak szinte bekebelezi az életét, szüleinknek, legjobb barátainknak, és példaképeinknek mind megvannak a maguk nehézségeik, amikor az önbizalomra kerül a sor, s elkerülhetetlen, hogy - ha mások fel is néznek rájuk (és jelen esetben az online munkásságukra) - csakis a dolgok pozitív, őket jó színben feltüntető oldalát vegyék észre. Én őszintén, igazán fantasztikusnak talállak, kedves Olvasó, de ne is tagadd, hogy egy részed hangosan tiltakozik.
Békülj ki önmagaddal! Bár az önbizalomhiány egy legyőzhetetlen, eltiporhatatlan, és figyelmen kívül hagyhatatlan probléma, ne engedd, hogy az életed bármely területén hátráltasson. Próbáld meg nem összehasonlítani saját magadat és az írásaidat másokkal és az írásaikkal. Vedd körül magad olyan emberekkel akik szeretnek és tisztelnek téged, ne hárítsd el a kapott bókokat, és mindenek előtt barátkozz össze saját magaddal. Tegyél hosszú sétákat, nézz meg egy mozifilmet egymagadban, énekelj a buszmegállóban, szerezz örökre szóló, kellemes emlékeket olyan időszakokról, amikor nem volt veled senki más. Te vagy az egyetlen ember, akivel életed végig együtt kell majd élned, az, aki  a legjobban ismer, és aki minden vicceden jót fog szórakozni, akkor is, ha azok elképesztően borzalmasak. Szóval miért is ne kedveld meg magad?  

ÖTÖDIK
p   é   l   d   a

The Ultimate Problem


A blogod szép designnal rendelkezik, tartalmában színes és érdekes, s olvasókban sem szenvedsz hiányt, mégis úgy érzed, valami nem stimmel? Bármennyire tökéletesnek tűnhet is az ember oldala egy külső szemlélődő számára, az említett író nem biztos, hogy oda meg vissza van a saját munkájától; s hogy miért? Egyetlen szó: ELVÁRÁSOK, mégpedig csupa nagybetűvel. Ismered azt az érzést, amikor új weboldalt nyitsz? Az érzést amikor a félpercenkénti hatalmas adrenalin-löketektől legszívesebben fel-le ugrálnál a már-már természetellenes izgatottságtól? Az embernek rengeteg az ötlete, és hatalmas a lelkesedése, hisz bár egyetlen kósza lélek sem olvassa még szösszeneteit, érzi, hogy az odavetődők is osztani fogják izgalmát ezzel a bloggal kapcsolatban. Azonban, amint apránként felépítgeti, csinosítgatja, tökéletesítgeti, és lelkiismeretesen vezeti a weblapot, egyre inkább eltűnik ez az emóció, s sok blogger, avagy bloggerina majd' összeroppan az elvárások alatt. Úgy érzik, bizonyos időközönként egy bizonyos minőségi szintet megütő bejegyzést kell hozniuk, és miközben kétségbeesetten azon vannak, hogy megfeleljenek a feliratkozóiknak, elfelejtenek megfeleni annak a személynek, akinek véleménye a legtöbbet nyomja a latban: maguknak.
Cseréld le a design! Néha egy hirtelen váltás is elég ahhoz, hogy kizökkenj a fent leírt borzalmas állapotból. Nézegess képeket (weheartit.com, tumblr.com, pinterest.com), bővítsd a designról való tudásod (www.carrieloves.com), vagy vessz a szimpla, de gyönyörű kinézetek (http://saffronavenue.com), vagy épp színösszeállítások közt (design-seeds.com).
Írj arról, ami érdekel! Gondolkozz el azon, mennyire vonzanak a témák, amikkel jelenleg foglalkozol, törölj ki, vagy adj hozzá új rovatokat a blog repertoárjához, vagy kezdj egy új projektbe. Helyezd a saját érdeklődési köreid és írást, külalakot, valamint egyéb tényezőket illető szükségleteidet az olvasóidé elé.
Ha úgy érzed, képtelen vagy máshogy kitörni a burokból, amibe szerencsétlen mód beleragadtál, kezdj új blogba, azonban mielőtt ilyesmire adod a fejed, vedd sorra a többi lehetséges megoldást, és remélhetőleg ne hozz elhamarkodott döntéseket. Ki tudja, egyszer talán megbánod.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - 
Hogy tetszett a bejegyzés? Hasznodra vált, netántalán elszórakoztatott?
Botlottál már hasonló problémákba blogírói pályafutásod során? Végül hogy sikerült megoldanod?
Mi a véleményed az új designról?

Hamarosan jelentkezem!
Milliószor ölel,
LYNNE

1 megjegyzés:

  1. Szia Lynne!
    Hű, ez nagyon inspirálóra sikeredett, kedvem lenne most rögtön fejvesztve rohanni, hogy piszkozatot írhassak. Szép az élet! :)
    Előbb viszont szeretném elmondani, hogy mennyire tetszett a bejegyzést. Sikeresen diagnosztizáltam magamnál az ötödik problémát; ahogy azt tudod, el is kezdtem teljesítgetni a megoldáshoz vezető lépéseket. "Cseréld le a designt!" - most jöttem rá, hogy valószínűleg azért öltem annyi időt a designolásba, mert az általam nem felismert problémát próbáltam kiküszöbölni, ahogy az utólag kiderült, sikertelenül.
    A második megoldás, tehát a töröld ki/írj mást szintén megvolt, ezzel viszont csak a bejegyzéseim számát csökkentettem, s bár jó érzéssel töltött el, nálam a nyomást nem oldotta.
    Most jelenleg alkotói szabadságra mentem, amíg kitalálom, mit akarok kezdeni magammal. Az új blog ötlete felmerült; már úgy-ahogy el is kezdtem a publikálás előtti felkészülést. Azt hiszem, még jó ideig nem fogom megtudni, hogy ez-e a jó döntés, de szerintem egy próbát megér. Aztán majd még meglátjuk.
    Köszönöm ezt a cikket, igazán élvezetes volt olvasnom.
    Az új designt pedig imádom! Csak így tovább;)
    Szeretettel - és némi bizonytalansággal, amiért kommentet mert írni -,
    Elena

    VálaszTörlés